Ruskigt på riktigt

Ruskigt på riktigt

Målgrupp: 2-6 åringar

Kort beskrivning: TURNÈPAUS

Speltid: 30 min.

Spelutrymme: 3 x 3 m

Uppställningstid: 45 min.

Publikmängd: max. 80 åskådare per föreställning


I alla roller: Mikael Strömberg | Regi: CG Wentzel | Text: Lena Frölander-Ulf | Musik: Oskar Silén | Visuell helhet: Lena Frölander-Ulf |

Fidel är en stadshund. Han tycker om att gå i koppel, bli torkad om tassarna och få sina lurviga öron grundligt borstade. Men på lande är det ingen som borstar några öron och ska en liten hund kissa måste han gå ut alldeles ensam. Ut i den stora okända skogen.

Ruskigt på riktigt är en pjäs om att lära sig säga förlåt. Och om att samarbeta. För man blir lite modigare så, helt enkelt.

Dockmakare: Fanni Lieto  Koreagrafi: Riina Huhtanen  Pedagogiskt material: Ida-Lina Nyholm.

Röster: Oskar Silén, CG Wentzel, Silva Lillrank, Lena Frölander-Ulf & Tom Wentzel

 

Mikael Strömberg som står på scenen gör en träffsäker tolkning av Fidel, en stöddig och lite bortskämd inomhusjycke. Med ett par klädbyten och inbandade röster manar föreställningen fram ett färggrannt persongalleri från pyttesmå myggor till den väldiga Storälgen. Mycket av omgivningen skildras i Oskar Siléns stämningsfulla ljuddesign där myggors surr och vindsus ibland flyter ihop till musik. Överlag bjuder Ruskigt på riktigt i regi av CG Wentzel på ett gediget teaterhantverk. Historien berättas med klarhet och ett disciplinerat skådespelararbete.”
Lasse Garoff 07.02.2020, YLE  Läs mera här

Det är fascinerande att se hur dagispubliken i början lite försiktigt hjälper till med upplysningar och sedan via några skrattsakvor går till att själva verbalisera pjäsens budskap: Säg förlåt! Engagemanget hos publiken beror i hög grad på Mikael Strömbergs lyhördhet, liksom hans energi och tydlighet.”
Isabella Rothberg 08.02.2020, Hbl  Läs mera här

…allt det som Fidel upplevt som ruskigt blir snart riktigt roligt och barnen både fnissar och lever med i äventyret som får ett lyckligt slut. Till och med de allra minsta, varav många finskspråkiga i publiken, sitter både stilla och tysta och följer med.
Johanna Häggblom 18.02.2020, Östnyland  Läs mera här

Poängerna är klara men inte övertydliga, och att döma av rekationerna i publiken går både pjäsens humor och budskap hem. Själv fnissar jag många gånger åt Strömbergs kroppspråk, minspel och gester. Det här är tydligt en Taimineprodiction, som trots det lilla formatet gör ett stort intryck. Som vanligt fascineras jag av hur mycket en proffsig ensemble kan göra med så små medel.”
Mira Strandberg 13.03.2020, Västra Nyland Läs mera här

”Genom ”Ruskigt på riktigt” lyckas teatern än en gång ta sig an ett angeläget ämne och förmedla ett budskap utan att skriva sin publik på näsan.” ”Det är imponerande att se hur skådespelaren ibland plockar upp reaktionerna från publiken samtidigt som han tajmar replikerna i manuset med Oskar Siléns förhandsinspelade ljudbild bestående av fågelkvitter och myggsurr.”
Annika Kullman 29.09.2021, Ålandstidningen Läs mera här

”Sensmoralen i pjäsen är att det är bra att vara snäll och be om förlåtelseeftersom man aldrig vet när man kan behöva hjälp själv. Det är en lärdom som även vuxna borde ta till sig”
Ida K Jansson 1.10.2021, Nya Åland Läs mera här

”Taimine lär barnen säga förlåt.”  Josefina Jansson & Johan Ågren  september 2021, Ålandsradion
Intervjuer med Micke Strömberg och publik kan du lyssna på här

 

Ladda ner broschyr

Foton från föreställningen:

Förfrågningar och beställningar