Brännmärkt

Brännmärkt

Målgrupp: åk 7-9 och gymnasiet Avslutad

Kort beskrivning: en pjäs av Max Forsman

Speltid: 40 minuter

Spelutrymme: t.ex. gymnastiksal eller auditorium

Uppställningstid: en timme, nedmontering femton minuter

Publikmängd: max. 250 åskådare per föreställning


I alla roller: Max Forsman och Carl Gustaf Wentzel | Text och regi: Oskar Silén |

en pjäs av Max Forsman

”Varför skall man beskydda den som är svag? Enkel och de facto ganska självisk matematik. För att den svaga skulle kunna vara du. För att den svaga någon gång kommer att vara du.”

En helt vanlig morgon. En gymnastiksal lik de flesta andra. En alldeles normal skola. Två forskare inleder den föreläsning om mobbning de hållit så många gånger förut. Där tar det vanliga slut. Den enas frustration över känslan att inte lyckas med uppgiften, att inte räcka till, tvingar dem båda att den här dagen glömma all statistik och för första gången delge varandra och publiken sina egna erfarenheter. Stundens ingivelse får dem att avslöja varandra och blotta sig själva. Resultatet blir två skilda berättelser. Medlöparens och offrets.

Är det endast den som utför våldet som mobbar, eller är åskådaren lika skyldig? Varför är det så svårt att ingripa? Frågorna i föreställningen BRÄNNMÄRKT tvingar åskådaren att söka egna svar.

Från och med hösten 2004 har skådespelarna Carl-Gustaf Wentzel och Max Forsman turnerat med föreställningen Brännmärkt i gymnasier och högstadier för över 12 000 elever. Brännmärkt är en pjäs som på ett rakt och okonstlat sätt tar upp det allmänmänskliga problemet mobbning. Max Forsmans pjäs Brännmärkt pekar inte ut enskilda utan gör oss alla ansvariga. Mottagandet i skolorna har varit odelat positivt.

”Max Forsman och Carl Gustaf Wentzel skapar en engagerad, ställningstagande föreställning.” Elisabeth Nordgren, Hufvudstadsbladet

”Brännmärkt är en bra pjäs, gjord med stor psykologisk finess och humor.” Egil Green, Borgåbladet

”Det är en alltid lika hisnande upplevelse: Ett par hundra stojande elever tystnar och håller sig andlöst tysta i nästan en hel timme!” Mary-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland

”Brännmärkt är en oerhört sevärd föreställning både för ungdomar och för vuxna!” Siw Handroos-Kelekay, Vasabladet

 

 

Ladda ner broschyr

Förfrågningar och beställningar